Bent u 65 jaar of ouder en wilt u een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan kunt u voor een vervelende verrassing komen te staan. Een derde van de autoverzekeraars weigert namelijk klanten ouder dan 64 jaar. Reden voor fractievoorzitter van 50PLUS om deze week Kamervragen te stellen. Maar in een antwoord liet Plasterk weten dat er geen reden is om in te grijpen. Er zijn volgens hem nog genoeg verzekeraars die de ouderen wel accepteren en daalt het aantal weigerende verzekeraars vanzelf al: in 2011 was het nog de helft van de aanbieders die 65-plussers weigerde.

Naast de acceptatie van verzekerden op basis van leeftijd, hanteren verzekeraars ook variërende premies voor verschillende leeftijdscategoriën. Zo betalen jongeren rond de 20 jaar ruim twee keer zoveel voor hun autoverzekering als volwassenen boven de 30 jaar. Ook ouderen betalen een premietoeslag vanwege hun leeftijd.

Plasterk schrijft: „Verzekeraars hebben een zekere vrijheid acceptatienormen te hanteren en daarbij in beginsel de leeftijd van de verzekerde mee te wegen. Risicobepalende factoren zijn lichamelijke en geestelijke conditie, schadeverleden en andere individuele omstandigheden van de aspirant-verzekerde. Deze factoren kunnen samenhangen met leeftijd”. Hij vindt wel „dat verzekeraars leeftijdscriteria zorgvuldig moeten hanteren. Zij moeten zich daarbij mede bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Eén voordeel van 65+ zijn en netjes rijden is natuurlijk dat je op een gegeven moment meer schadevrije jaren hebt. En dat scheelt ook in de premie.