Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, onderzoek 20 augustus jl.) hebben we in 2012 de grootste koopkrachtdaling sinds 1985 gehad. De gemiddelde daling was ongeveer 1%, dit komt neer op Euro 330,- per jaar voor een modaal inkomen. Voor zelfstandigen kon dit zelfs oplopen tot 2,5%. Het lijkt dit jaar niet beter te worden; voor 2013 wordt nogmaals een daling tussen de 0,5 en 1% verwacht. Het Nibud raadt consumenten aan om tijdig hun uitgavenpatroon aan te passen om financiële zorgen te voorkomen.

Met BespaarWijzer.nl kan een gemiddeld Nederlands gezin meer dan €1.500,- besparen op de vaste lasten. BespaarWijzer heeft de eerste 1.000 persoonlijke bespaaradviezen onderzocht. Hieruit blijkt dat het vooral loont om kritisch te kijken naar drie producten: energie, zorg en telecom (internet, telefoon & televisie). Met deze drie producten kan voor circa 2/3 de geadviseerde besparing gerealiseerd worden. De unieke bespaarwijzer vergelijkt in één keer 12 producten en diensten en maakt het mogelijk om binnen een paar minuten honderden euro’s te besparen.

‘Consumenten kunnen zo zelf hun eigen koopkrachtdaling omdraaien naar een koopkracht stijging’, aldus Michiel Hulsman van Bespaarwijzer.nl, ‘Wij raden alle consumenten aan om het gratis bespaaradvies op te vragen en te kijken op welke drie producten zij het meest kunnen besparen.’

ANP