Reisverzekeringen vergelijken is vrij eenvoudig als je weet waar je op moet letten. De belangrijkste keuze is het type reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering verzekert één vakantie. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar verzekerd tijdens vakanties in het buitenland.
Een kortlopende heeft als voordeel dat je niet aan vaste contracten vastzit, terwijl een doorlopende goedkoper is als je vaker per jaar op vakantie gaat.

Basisdekking reisverzekering
De basisdekking van de reisverzekering is niet bij iedere verzekeraar hetzelfde. Waar de ene verzekeraar alleen hulpverlening in het buitenland in het basispakket heeft, biedt een andere voor hetzelfde geld ook bagagedekking en aanvullende medische kosten. Je bent dan voor dezelfde prijs beter verzekerd.
De beperkte basisdekking biedt keuzevrijheid om een reisverzekering helemaal op je persoonlijke wensen af te stemmen. Bepaal eerst welke dekkingen voor jou belangrijk zijn en ga dan pas op zoek naar een passende reisverzekering.
Een reisverzekering met persoonlijke hulp, bagagedekking en aanvullende medische kosten biedt voor veel reizigers een prima dekking. Deze dekking wordt soms al voor minder dan 20 euro per jaar aangeboden, terwijl veel reisverzekeraars daarvoor meer dan 40 euro rekenen. Voor gezinnen zijn de prijsverschillen nog groter. Ga je je reisverzekering vergelijken dan zie je snel wie de goedkoopste is.
Veel reizigers kiezen naast de basisdekking voor een annuleringsverzekering. Daarmee ben je verzekerd als je door omstandigheden een reis moet afzeggen of afbreken. Je krijgt dan tot maximaal het verzekerde bedrag uitgekeerd. Een reisverzekering kun je tot een paar minuten voor vertrek afsluiten, maar houd er rekening mee dat een annuleringsverzekering direct bij boeking van de reis afgesloten moet worden.

Bagagedekking kiezen
In de bagagedekking kom je de grootste verschillen tegen tussen de aanbieders. Met een reisverzekering wordt bagage gemiddeld tot maximaal 2.500 euro per persoon verzekerd, maar bij sommige reisverzekeraars kun je bagage tot 5.000 euro verzekeren. Individuele items zoals een bril of een laptop zijn dan wat beter verzekerd.
Reisverzekeringen met een hoge bagagedekking zijn wel een stuk duurder dan gemiddeld. Maar bij verzekeraars als Zelf.nl kun je de bagagedekking tegen een kleine toeslag verhogen tot 3.500 euro per persoon per reis en in totaal tot 7.000 euro per reis. Foto-, film-, video- en computerapparatuur zijn dan verzekerd tot 1.500 euro in plaats van 1.000 euro. Zo’n verhoging is wel de moeite waard.

Wintersporters
Wintersporters hebben een wintersportdekking nodig om een beroep te kunnen doen op de reisverzekering. Bij sommige verzekeraars zoals Allianz Global Assistance is de module Medische kosten verplicht om bijvoorbeeld met een helicopter of banaan van de berg gehaald te worden. De wintersport module biedt verder dekking voor (gehuurde) wintersportspullen en skipassen.

Wereldreizigers
Reizigers die buiten Europa op vakantie gaan hebben werelddekking nodig. Om dure ziekenhuisrekeningen te voorkomen wordt ook voor deze reizigers aanvullende geneeskundige kosten aanbevolen. Als je van plan bent bijzondere sporten te gaan doen als parachutespringen, dan kun je dit vaak verzekeren met de wintersport module van de reisverzekering. In de polisvoorwaarden zie je welke sporten meeverzekerd zijn.

Luxe reisverzekeringen
Vakantiegangers die dure reizen maken en kostbare bagage meenemen kunnen zich goed verzekeren bij reisverzekeraars Allianz Global Assistance, Univé en Europeesche. Bagage kan tot 5.000 euro worden meeverzekerd. Annulering kan tot hogere bedragen dan de standaard 1.500 euro worden meeverzekerd en verschillende verzekeraars bieden nu garantie annulering. Daarmee krijg je de hele reissom vergoed wanneer je door omstandigheden een reis moet afbreken in plaats van alleen de niet-genoten reisdagen.