man-notebook-notes-macbook

Verzekeringen voor de startende ondernemer

Als je een eigen onderneming opstart komen er veel zaken bij kijken die allemaal geregeld moeten worden. Ook het aantal mensen met een eigen onderneming is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit komt omdat veel mensen besluiten ZZP’er te worden. ZZP’er zijn is namelijk ideaal voor flexibel ondernemen. Je kan je eigen werktijden en je vrije tijd naar eigen wensen invullen. Er zijn vaklui, zoals bouwvakkers, maar ook thuiswerkers die digitaal werken. Wat voor onderneming je ook hebt, een heel belangrijk onderdeel wat geregeld moet worden, zijn verzekeringen.

 

Welke soorten verzekering dient een ondernemer af te sluiten?

 

Verzekeringen zijn heel belangrijk voor een ondernemer. In sommige gevallen kan zelfs het voortbestaan van de onderneming ervan af hangen. Hierbij een overzicht van de belangrijkste verzekeringen die belangrijk voor de ondernemer zijn:

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er is altijd een risico dat je schade veroorzaakt bij derden, als je bijvoorbeeld in contact komt met (potentiële) klanten. Maar ook als je personeel hebt, dan kan er zomaar schade ontstaan, zonder dat het je eigen schuld, maar veroorzaakt door je personeel. Daarvoor dient dan ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Let wel op dat er ook specifieke gevallen kunnen zijn, bijvoorbeeld als je als onderneming met chemische stoffen werkt, of werkt met heel exclusief materiaal. Dit is niet altijd in een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering opgenomen. Let dus goed op dat dit soort zaken bij je aansprakelijkheidsverzekering worden opgenomen.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een uitermate belangrijke verzekering, vooral als je alleen werkt. Een ongelukje zit in een klein hoekje en je kunt zomaar van het ene op het andere moment, al dan niet langdurig arbeidsongeschikt raken. Met deze verzekering is je inkomen dan toch nog gegarandeerd. Deze verzekering is in Nederland niet verplicht, maar absoluut het overwegen waard.

 

Rechtsbijstandverzekering

Je kunt zelf alles juridisch gedekt hebben, maar een conflict met een klant kan zomaar plaatsvinden. Ook kan je te maken krijgen met debiteuren die niet betalen, waardoor je juridische hulp moet inschakelen om je facturen betaald te krijgen. Een rechtsbijstandverzekering dekt je voor al deze kosten. Let wel op dat je niet een standaard rechtsbijstandverzekering afsluit, maar één speciaal voor ondernemers.

 

Pensioenverzekering

Als je in loondienst bent, dan ben je vaak automatisch al verzekerd dat je werkgever je aansluit bij een pensioenfonds en wordt er maandelijks pensioenpremie van je salaris ingehouden. Als ondernemer heb je alleen recht op AOW. Dat is geen vetpot, dus het afsluiten van een pensioenverzekering is zeker een goede optie. Je kan natuurlijk ook maandelijks sparen op een spaarrekening, maar wat doe je in financieel krappe tijden? Met een pensioenverzekering ben je ook als ondernemer verzekerd van je pensioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *