Nog altijd bestaat er bij een relatief groot deel van de bevolking enige verwarring over het verschil tussen een inboedelverzekering en opstalverzekering. Soms wordt zelfs beweerd dat het voldoende is om slechts één van de twee verzekeringen af te sluiten. Dit klopt echter niet. Waar een inboedelverzekering schade aan alle inboedel dekt, oftewel alles dat zich los in een huis bevindt, dekt een opstalverzekering schade aan de woning zelf. Kort gezegd dekt een inboedelverzekering dat wat los in het huis zit en een opstalverzekering dat wat vast aan het huis zit.

Hieruit wordt al snel duidelijk dat de inboedelverzekering en opstalverzekering twee zeer verschillende verzekeringen zijn en zelfs geen overlap hebben normaal gesproken.

Wat valt er onder de opstalverzekering en wat niet?

Er zijn speciale gevallen waarbij er soms enige twijfel bestaat of het onder de opstalverzekering of inboedelverzekering valt. Meestal wordt als vuistregel gebruikt dat iets dat niet zonder enige inspanning losgemaakt kan worden van het huis onder de opstal valt. Bij vloeren is dit soms verwarrend. Zo wordt kliklaminaat op de bestaande vloer gelegd. Weliswaar haal je het niet zo maar los, het zit ook niet vast aan de woning. Om deze reden valt kliklaminaat onder de inboedel. Plavuizen worden daarentegen vastgelijmd aan de fundering van de woning. Om deze reden horen plavuizen onder de opstal.

Een ander bijzonder geval is een koel- en/of vrieskast. Deze kan los in de keuken staan, maar ook ingebouwd worden. Het zelfde geldt voor een over, hoewel deze vaker ingebouwd is. Is de koelkast of vrieskast ingebouwd, dan zit het in principe vast aan de woning en valt het dus onder de opstal. Staat de koelkast los, dan is het inboedel.

Moet iedereen een opstalverzekering afsluiten?

Een opstalverzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar wel aan te bevelen. Schade aan het huis kan op ieder moment ontstaan. Het kan gaan om schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt, maar ook als gevolg van een omvallende boom tijdens een storm. Zonder opstalverzekering kunnen de kosten in de tienduizenden tot honderdduizenden euro’s lopen.

Toch zijn er grofweg twee situaties waarin het niet nodig is om een opstalverzekering af te sluiten. De eerste situatie is wanneer je woont in een huurwoning. Het verzekeren van de woning is in principe de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het huis. Als huurder hoef je daarom geen opstalverzekering af te sluiten in de meeste gevallen.

De tweede situatie is wanneer je woning een onderdeel van een appartementencomplex is. Bij een appartementencomplex wordt de opstalverzekering meestal via de Vereniging van Eigenaren geregeld. Dit betekent dat het hele complex in één keer verzekerd is en je als eigenaar van een appartement dus niet nog zelf een opstalverzekering hoeft af te sluiten.

One thought on “Moet ik een opstalverzekering afsluiten?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *