pexels-photo-110469

Schulden voorkomen: het lijkt makkelijk. Maar waarom hebben zoveel mensen dan een schuld? Juist, omdat het helemaal niet zo makkelijk is. Een op de zes huishoudens heeft schulden. Zo voorkom jij dat je daarbij hoort.

  1. Voorkomen is beter dan genezen

Kun je iets zelf betalen? Betaal het dan altijd zelf. Schulden voorkomen is in de eerste instantie altijd het slimst. Leen bijvoorbeeld geen duizenden euro’s voor een nieuwe Audi A1 terwijl je ook nog een paar jaar in een Toyota Starlet kunt rijden. Geld lenen bij instanties moet altijd je laatste optie zijn.

  1. Betaal je vaste lasten als eerste

Schulden ontstaan vaak wanneer de huur of hypotheek niet meer wordt betaald. Wanneer je je vaste lasten niet betaalt, heb je binnen twee maanden een gigantisch probleem. Voorkom dit, want het is lastiger om uit de schulden te komen. Zorg ervoor dat je altijd eerst je vaste lasten betaalt en daarna pas echt gaat ‘leven’.

  1. Maak een overzicht

Weet je niet meer wat er elke maand in en uit gaat? Daar begint het mee. Maak eens een excelbestand en zet al je inkomsten en uitgaven bij elkaar op een rij. Zet er niet alleen de vaste lasten op, maar letterlijk elke uitgave. Misschien schrik je aan het einde van de maand, dan weet je nu waarom.

  1. Kan het goedkoper?

Nu je precies weet wat je uitgeeft, weet je ook waarop je kunt besparen. Kun je een goedkopere auto kopen en heb je dat tijdschriftabonnement echt nodig? Woon je dichtbij je werk? Dan kun je vast een keer fietsen. Vooral op brandstof is veel geld te besparen en wanneer je nog eens kritisch kijkt naar je autoverzekering zul je al snel zien dat ook dat goedkoper kan.

  1. Weg met creditcards

Wanneer je van jezelf weet dat je makkelijk in de schulden komt, is je creditcard echt het eerste dat je weg moet gooien. Met een creditcard heb je echt geen idee wat je nu eigenlijk uitgeeft en het geeft je het idee dat je een oneindig budget hebt. Wat natuurlijk niet zo is.

  1. Start met afbetalen

Hoe sneller je schuld weg is, hoe beter. Hoe langer je bezig bent met afbetalen, hoe hoger de rente wordt en dat is gewoon zonde van je geld.

  1. Laat je rekeningen niet oplopen

Het is verleidelijk om je rekeningen gewoon op een stapel te leggen en ‘dat doe ik later wel’ te denken. Niet doen! Voor je het weet vergeet je het en zit je in de problemen. Houd je rekeningen goed bij, want zo voorkom je dat je aanmaningen krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *