Zou je willen weten of je een erfelijke ziekte met je meedraagt? De ontwikkeling van genetische onderzoeken gaat steeds beter en sneller. Men is in staat erfelijke ziektes op te sporen waardoor de kans op genezing toeneemt wanneer de diagnose eerder kan worden vastgesteld. Maar de kans is er ook dat je misschien erachter komt dat je een ongeneselijke ziekte gen met je meedraagt.

Je zou denken dat dit laatste de reden is waarom mensen huiverig zijn om een genetisch onderzoek te krijgen. Uit recent onderzoek volgens de nationalezorggids.nl, uitgevoerd door het Erfocentrum, heerst er wel angst alleen niet perse om die reden. Nee, merendeel van de ondervraagden heeft geantwoord dat ze een angst hebben dat verzekeringen teveel gegevens in handen krijgen. Gegevens die door verzekeraars tegen hun gebruikt kunnen worden en die tot grote gevolgen daardoor kunnen leiden voor de verzekeringsnemer. Op dit moment heerst er veel onduidelijkheid over de regelgeving die verzekeraars dienen te hanteren met betrekking tot de erfelijkheidsonderzoeken en de invloed hiervan op verzekeringen.

Momenteel wordt er niet gevraagd naar erfelijkheidsonderzoeken. Maar naar mate de ontwikkeling van genetische onderzoeken alleen maar toeneemt, zal er wel aandacht moeten komen omtrent de regelgeving.

nationalezorggids.nl

 

 

 

 

 

Bron: nationalezorggids.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *