De meeste mensen nemen een inboedelverzekering bij hun verzekeraar en kijken er nooit meer naar om. En dat terwijl het slim is om de verzekering – net als al uw andere vaste lasten – periodiek onder de loep te nemen. Vaak kan de verzekering dan ineens een stuk goedkoper. Hoe het goedkoopst uit te zijn? Zes zinvolle tips!

1. Vergelijken is altijd verstandig
Het is altijd slim om eens per jaar uw verzekeringen te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat geld ook voor de inboedelverzekering. Overstappen kan zomaar tientallen euro’s per jaar opleveren, die u aan leukere dingen kunt besteden. En zeker als uw verzekeraar de prijs van uw verzekering verhoogt, is het slim om eens naar de concurrentie te kijken. Niet iedereen gaat namelijk in prijs omhoog.

2. Kijk goed naar de voorwaarden
Kijk niet alleen maar naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden. Het kan namelijk goed wezen dat u betaalt voor schade die u nooit gaat oplopen. Premie voor schade aan een tuin die u niet heeft, bijvoorbeeld. Anderzijds kan er ook zomaar iets ontbreken aan uw verzekering. Ga er nooit vanuit dat een “uitgebreide” of “plus-” verzekering ook altijd alle schade dekt.

3. Kies voor een verzekering met inboedelwaardemeter
Bij sommige verzekeringen geeft u niet de waarde van uw inboedel op, maar wordt die via een inboedelwaardemeter berekend. De waarde van uw inboedel wordt dan bepaald aan de hand van een aantal gegevens van uzelf en uw woning. Via gegevens als oppervlakte van de woning, het netto inkomen en gezinssamenstelling bekijkt de verzekeraar hoeveel uw inboedel waarschijnlijk waard is. Hierbij zit een garantie tegen onderdekking, uw inboedel wordt op bepaalde onderwerpen onbeperkt gedekt. 65 procent van de verzekeringen maakt hiervan gebruik. U kunt ook kiezen voor premier risque; dan wordt uw inboedel verzekerd tegen een maximaal bedrag van bijvoorbeeld 100.000 euro. Niet snel bent u dan onderverzekerd, maar de premie is vaak wel iets hoger.

4. Check! Bent u onderverzekerd? Oververzekerd? Dubbel verzekerd?
Check af en toe of uw inboedel nog net zoveel waard is als toen u uw verzekering afsloot. Als u bijvoorbeeld uw interieur vernieuwt of een grote aankoop doet, kan het zomaar zo zijn dat uw oude verzekering een te laag bedrag dekt. En als u bent gaan samenwonen, ontsnapt een dubbele verzekering weleens aan het oog. Anderzijds kan het dekkingsbedrag ook te hoog zijn. Uw verzekeringsbedrag omlaag schroeven scheelt u dan snel een paar tientjes per jaar.

5. Verhoog het eigen risico
Een hoger eigen risico betekent een korting op de premie. Uiteraard moet u wel een spaarpotje hebben om bij schade dat eigen risico ook weer op te hoesten.

6. Huis goed beveiligd? Korting bedingen!
Heeft u uw huis goed beveiligd? De kans op schade is dan kleiner, en dus kunt u korting bedingen op uw inboedelverzekering. Met een Keurmerk Veilig Wonen (ook wel Certificaat Beveiligde Woning genoemd) bij de politie kan uw premiekorting oplopen tot 20 procent.