Omdat er zorgpremie besparingen te behalen zijn, is 10% van de Nederlanders van plan om dit jaar van zorgverzekeraar te wisselen. Onderzoek toont dat aan. Andere redenen om over te stappen zijn:

  • de mate van tevredenheid met de huidige zorgverzekeraar,
  • een lagere premie op aanvullende verzekering,
  • vrije keuze in zorgverlener.

Eenzelfde groep van ongeveer 10% twijfelt of ze dit jaar zullen overstappen en wachten de zorgpremies af die nu langzaam maar zeker bekend gemaakt worden. De eerste tekenen tonen aan dat de basispremie inderdaad lager zal uitvallen, maar dat er vooral gelet moet worden op premieverschillen in de aanvullende verzekeringen.

Jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar zijn de grootste groep (17%) die van plan is om te wisselen. 65-plussers zijn zeer trouw aan hun verzekeraar; slecht 0,5% geeft aan over te willen stappen.

In 2013 is 7,2 procent van de Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Daarvan deed 80% dat online. Nederlanders sloten vorig jaar vooral de laatste twee weken van december hun zorgverzekering online af. Andere gebruikte manieren om van zorgverzekering te wisselen zijn telefonisch (17 procent) en per post (1 procent).

Van overstappen van zorgverzekering is al langer bekend dat het een goedkopere zorgverzekering kan opleveren. Dankzij de premie-oorlog tussen verzekeraars is dat dit jaar nog meer dan voorgaande jaren.