De inboedel wordt gedefinieerd als alles dat zich binnen het huis bevindt, maar geen direct onderdeel van het huis is. Inboedel wordt ook wel huisraad genoemd. Een inboedelverzekering dekt schade of verlies van de inboedel. Bij inboedel kan onder meer gedacht worden aan een kast of bank, maar ook aan kleine gezelschapsdieren zoals honden en katten. Een inboedelverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar wel een verzekering die zeer sterk wordt aangeraden. Bij brand kan de volledige inboedel verloren gaan. Zonder inboedelverzekering betekent dit schade van soms wel tienduizenden euro’s, wat bij veel huishoudens zou leiden tot een persoonlijk faillissement.

Soorten van inboedelverzekering

De meeste verzekeraars hanteren twee verschillende typen inboedelverzekeringen: de basis inboedelverzekering en de allrisk inboedelverzekering. Bij de basisverzekering wordt alleen schade gedekt die een specifieke oorzaak heeft, bijvoorbeeld brand of storm. Een allriskverzekering dekt ook schade die een andere oorzaak heeft, bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaakt door een mens. Hierbij kan gedacht worden als een glas water omver stoten, waardoor een laptop kapot gaat.

Bij de meeste inboedelverzekering is het daarnaast mogelijk om extra dekkingen af te sluiten. De buitenhuisdekking is hierbij één van de meer populaire vormen. Dit is een dekking waarbij ook schade aan de inboedel buitenshuis wordt gedekt. Denk hierbij aan het laten vallen van een tablet die hierdoor breekt terwijl je aan het wandelen bent in de natuur.

Hoogte van dekking, eigen risico en premie

Bij een inboedelverzekering wordt in principe de nieuwprijs van objecten verzekerd. Alleen wanneer de waarde van het object nog meer dan 40% van de nieuwprijs was, wordt de nieuwprijs echter ook daadwerkelijk vergoed. Dit betekent bijvoorbeeld dat een computer van 7 jaar oud niet tegen de nieuwprijs vergoedt wordt, omdat de waarde van computers ieder jaar vrij sterk daalt.

Bij een inboedelverzekering wordt doorgaans een eigen risico van € 150 gehanteerd, hoewel dit kan verschillen per verzekeraar. Dit betekent dat de eerste € 150 van een schadegeval altijd voor eigen kosten is. Een gemiddelde premie van een inboedelverzekering ligt tussen de € 7,50 en € 15,00 per maand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *