Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders gaat op vakantie zonder een geschikte reisverzekering afgesloten te hebben. Dat aantal is opvallend hoog, gezien je aanzienlijke risico’s loopt op vakantie zonder reisverzekering. Een reisverzekering beschermt je tegen allerlei vormen van schade en kan je duizenden of zelfs tienduizenden euro’s schelen bij ongelukken. Voor een goedkope reisverzekering betaal je minder dan € 5 per maand, terwijl je wel grote kostenposten gedekt hebt.

Doorlopende reisverzekering of niet?

Bij een reisverzekering kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen een doorlopende en tijdelijke reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig, terwijl je een kortlopende reisverzekering voor een specifieke periode, afsluiten. Een voorbeeld van een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering die je voor enkele weken in de zomervakantie afsluit.

Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je niet meer over de verzekering hoeft na te denken voordat je op vakantie gaat. Ook is de premie vaak lager dan bij een kortlopende reisverzekering.

Waarom een reisverzekering essentieel is

Het argument van veel mensen om geen reisverzekering af te sluiten is dat ze al een ziektekostenverzekering hebben, die verplicht is in Nederland. Hoewel je dankzij deze verzekering inderdaad in veel gevallen de ziektekosten in het buitenland gedekt hebt, gaat dit niet in alle situaties op.  Zorg in Nederland is relatief goedkoop dankzij de overheid. In het buitenland zijn zorgkosten soms veel hoger. Een goed voorbeeld hiervan is zorg in de Verenigde Staten, waar zorg een vrije markt is en er hierdoor veel ziekenhuizen zijn met erg hoge prijzen.

De maximale dekking van zorgkosten in Nederland ligt vastgesteld op het maximumbedrag dat meestal gerekend wordt in ziekenhuizen. Omdat het buitenland duurder kan zijn, kan het dus voorkomen dat je met je standaard zorgverzekering niet alle kosten voor de behandeling gedekt krijgt, terwijl de behandeling wel moet plaatsvinden. Met een reisverzekering kan je verzekerd worden voor deze extra kosten, waardoor je het niet langer uit eigen zak hoeft te betalen.

Bagage, repatriëring en autoschade

Een reisverzekering dekt niet alleen letsel, maar bijvoorbeeld ook kosten door gestolen of verloren bagage. Gestolen kleding is wellicht geen enorm gemis, maar zodra een dure laptop of tablet gestolen wordt is een reisverzekering erg prettig. Hetzelfde geldt voor schade aan de auto. Hoewel autoschade met een autoverzekering gedekt kan worden, is de aanvulling van een reisverzekering soms nodig in het buitenland, vergelijkbaar met de aanvulling van de zorgverzekering.

Tenslotte is ook dekking van repatriëring essentieel. Wanneer je door een ongeluk naar het ziekenhuis en/of naar Nederland vervoert moet worden, dekt een reisverzekering deze kosten. Deze kosten kunnen ontzettend hoog zijn wanneer er bijvoorbeeld een traumahelikopter aan te pas moet komen.

One thought on “Ga jij op vakantie met een reisverzekering?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *