Ga je deze zomer op vakantie? Wanneer je een reis of een vlucht boekt, kun je daarbij vaak direct een annuleringsverzekering afsluiten. Zo’n verzekering dekt de reissom als je je reis onverhoopt moet annuleren door een onvoorziene bijzondere gebeurtenis. Daartoe behoort het plotseling overlijden van een naast familielid, plotselinge werkloosheid of bijvoorbeeld brand of grote schade aan je woonhuis. Niet alleen kun je annuleren voordat je afreist, maar ook wanneer je je reis onverhoopt eerder moet beëindigen, geldt de annuleringsverzekering. Je krijgt dan een overeenkomstig deel van de reissom vergoed.
Lang niet alles is gedekt
Een annuleringsverzekering dekt de kosten van annulering in aardig wat situaties. Maar je kunt er het beste rekening mee houden dat lang niet alles gedekt is. Wordt halverwege de reis je kind ziek en wil je eerder naar huis, dan geldt de annuleringsverzekering alleen in geval van ernstige ziekte. Heeft je kleine meid een zware griep, dan krijg je de resterende kosten niet vergoed. En overlijdt een dierbare vriend, dan keert de verzekering ook niet uit. Dat is enkel en alleen wanneer het naaste familie betreft. Verzekeraars zijn in het algemeen niet scheutig met uitkeren. Vaak kost zo’n annuleringsverzekering meer, dan dat het oplevert.
Wel of niet afsluiten?
Heb je een vakantie geboekt van duizenden euro’s en voor een langere periode? Wanneer je niet het risico wilt lopen dat je voor niks een grote som neerlegt voor een niet-genoten reis, dan sluit je een annuleringsverzekering af. Maar ga je een weekendje op een stedentrip, laat de annuleringsverzekering dan zitten; dan is het in vrijwel alle gevallen zonde van je geld. Uitgangspunt is steeds of je de kosten van je niet gemaakte vakantie kunt en wilt dragen.