Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart bij het overlijden van de verzekerde. Hoewel het geen verplichte verzekering is, is het wel een verzekering die in veel gevallen aanbevolen wordt. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het goed om op de volgende vijf factoren te letten.

1. Kapitaalverzekering of naturaverzekering

Er bestaan kapitaalverzekeringen, naturaverzekeringen en uitvaartverzekeringen die een combinatie van beide factoren bieden. Bij een kapitaalverzekering wordt er een geldbedrag verzekerd dat vrijkomt voor de nabestaanden na het overlijden. Bij een naturaverzekering worden diensten en objecten, zoals een kist, ter waarde van een specifiek geldbedrag uitgekeerd bij het overlijden. Bij een combinatie worden er diensten uitgekeerd en komt er een (kleiner) geldbedrag vrij.

Het verschilt per persoon wat de beste vorm is.

2. Inbegrepen diensten naturaverzekering

Let bij het vergelijken van verschillende verzekeringen ook op specifieke diensten die worden verzekerd bij een naturaverzekering. Dit kan verschillen per verzekeraar. Specifieke aandachtspunten zijn het drukwerk, de kist en het rouwvervoer. Is dit niet voldoende in de normale vorm van de verzekering, dan is het meestal eenvoudig mogelijk om dit bij het afsluiten van de verzekering aan te passen naar eigen wens.

3. Indexatie kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert geld uit bij het overlijden. Dit geldbedrag is vaak echter tientallen jaren voor het overlijden al vastgesteld bij het afsluiten. Het bedrag dat toen is vastgesteld kan door onder meer inflatie een stuk minder waard zijn op het moment van overlijden. Indexatie voorkomt dit probleem. Bij indexatie wordt de hoogte van het verzekerde bedrag periodiek bijgesteld, zodat de waarde van de uitvaartverzekering altijd hetzelfde blijft.

4. Premiehoogte op basis van dekking

De premiehoogte wordt met name bepaald op basis van de leeftijd van de verzekerde, maar uiteraard ook op basis van de dekking. Probeer de premiehoogte zo goed mogelijk te vergelijken door altijd dezelfde leeftijd in te vullen bij een offerte en goed te letten op verschillen in dekking. Ga niet standaard voor de uitvaartverzekering met de laagste dekking, omdat dit niet altijd de meest gunstige verzekering is.

5. Aanpasbaarheid polis

Het is tientallen jaren voor een mogelijk overlijden lastig in te schatten hoe de uitvaart eruit moet zien, en misschien ook iets waar u liever niet over nadenkt. Kies voor een uitvaartverzekeraar waarbij de polis op een later moment relatief eenvoudig aangepast kan worden. Zo is het mogelijk om ook op een later moment de verzekering nog aan te passen op basis van specifieke uitvaartwensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *