Iedere auto-eigenaar moet verplicht ook een autoverzekering afsluiten. Dit wordt ook wel de standaard WA-verzekering genoemd, hoewel deze naam ook vaak wordt verward met de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Met een standaard WA-verzekering ben je gedekt tegen schade die je met je voertuig veroorzaakt bij andere weggebruikers, inclusief eventuele letselschade aan andere personen. De dekking voor dit type schade is groot, minimaal enkele miljoenen euro’s voor de combinatie van letselschade en materiële schade.

Uitbreiding van autoverzekering

Met een standaard WA-verzekering ben je echter niet verzekerd voor schade aan je eigen voertuig. Bij ongevallen zal ook vaak het eigen voertuig (ernstig) beschadigd zijn. Omdat de kosten door materiële schade aan auto’s snel kan oplopen, is het in veel gevallen wel aan te bevelen om de autoverzekering daarom uit te breiden.

Er zijn globaal twee soorten uitbreidingen mogelijk: de beperkt cascoverzekering en de volledig cascoverzekering. Bij een beperkt cascoverzekering worden enkele soorten schade aan het eigen voertuig verzekerd, waaronder stormschade. Bij een volledig cascoverzekering wordt in principe alle schade vergoed, mits de schade niet te verhalen is op een derde partij of voorkomen had kunnen worden. Hoewel de volledig cascoverzekering (all riskverzekering) dus alle schade vergoed, is het toch niet altijd de beste optie. Dit hangt met name af van de leeftijd van de auto.

Leeftijd voertuig en type autoverzekering

Voor nieuwe auto’s, gemiddeld tot zo’n 4 jaar oud, is een volledig cascoverzekering doorgaans de beste optie. De waarde van nieuwe auto’s ligt nog relatief hoog en schade kan erg duur uitpakken. Auto’s tussen de ongeveer 4 en 8 jaar kunnen het beste beperkt casco verzekerd worden. Hierbij worden dus enkele vormen van schade gedekt, maar sommige vormen ook niet. Auto’s ouder dan zo’n 8 jaar (afhankelijk van het type auto ook) kan beter enkel WA verzekerd worden.

De gedachte hierachter is dat een allriskverzekering te duur is voor een oude auto die op zichzelf al weinig waarde heeft en de schadekosten erg hoog kunnen zijn. In de praktijk ben je bij dergelijke oude voertuigen goedkoper uit met een beperkte verzekering of WA-verzekering, ook wanneer er schade ontstaat aan het voertuig.

One thought on “De juiste autoverzekering kiezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *