Voor een groot aantal mensen geldt dat ze op een zeker ogenblik in hun leven een rollator wensen te kopen. Verschillende redenen kunnen hiervan aan de basis liggen. Misschien vind je het bijvoorbeeld wel interessant om binnen in je woning gebruik te kunnen maken van een dergelijk hulpmiddel om op die manier je benen minder zwaar te moeten belasten. In de praktijk kan er echter vooral worden vastgesteld dat mensen de keuze maken om rollators te gaan gebruiken omdat ze vooral buiten de woning niet zo’n grote afstanden meer kunnen afleggen. Hoe dan ook, wanneer je van plan bent om een rollator aan te schaffen zal je jezelf ongetwijfeld een aantal vragen stellen. Wat die vragen nu precies zijn laten we je graag ontdekken middels de onderstaande informatie! 

Twee belangrijke basis vereisten voor jouw rollator

De eerste twee aandachtspunten waar je bij een rollator kopen rekening mee moet houden zijn de maat evenals de zithoogte waarover ze dient te beschikken. Voor de maat is het van belang om er aandacht aan te besteden dat de handvaten altijd op polshoogte dienen te staan. Daarnaast dient een correcte zithoogte te worden bepaald. Let wel op dat de zithoogte niet te laag mag zijn. In de praktijk is het niet zelden zo dat mensen hier de voorkeur aan geven. Echter zorgt dit ervoor dat het opstaan kan worden bemoeilijkt. Hou er bovendien ook rekening mee dat je te allen tijde over contact met de grond moet beschikken. De voeten dienen dan ook altijd plat op de grond te staan.

Let op het verschil tussen exemplaren voor binnen en buiten

Er bestaan vandaag de dag nog steeds heel wat misverstanden met betrekking tot rollators. In eerste instantie dient er goed te worden gekeken naar het verschil tussen exemplaren voor binnen en buiten. Veel mensen denken dat een rollator voor gebruik binnen ook perfect buitenshuis kan worden gebruikt. Dat is echter helemaal niet correct, integendeel. Voor de exemplaren binnen in de woning geldt bijvoorbeeld dat ze vooral licht en soepel beweegbaar moeten zijn. Dat is niet zo voor de exemplaren die je buitenshuis gaat gebruiken. Deze dienen dan ook vooral voldoende stabiel te zijn. Dit ongeacht de ondergrond waarover je gaat wandelen.

Hou er rekening mee dat er bij het uitkiezen van een rollator voor buiten ook de nodige aandacht moet worden besteed aan het soort banden waarover ze beschikt. Wist je bijvoorbeeld dat er voor mensen die lijden aan reuma speciale schuimbanden bestaan? Op deze manier zal je merken dat het gebruikscomfort alleen maar naar een nog hoger niveau kan worden getild. 

Wat met het gewicht van een rollator?

Wanneer je een vergelijking gaat uitvoeren tussen de diverse rollators die op de markt verkrijgbaar zijn zal je kunnen vaststellen dat ook het gewicht niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. In eerste instantie zijn er de lichtgewicht rollators. Voor deze exemplaren geldt dat ze beschikken over een gewicht tussen de 4,8 en 8,6 kilogram. Deze worden over het algemeen als de meest praktische aanzien. Daarnaast zijn er ook nog de iets zwaardere exemplaren die al snel 14 kilogram of meer kunnen wegen. Het spreekt voor zich dat deze net wat minder eenvoudig hanteerbaar zijn. Ook op zoek naar andere hulpmiddelen? Bekijk dan snel de website van Podobrace voor een compleet aanbod. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *