We schreven al dat je kunt besparen op je zorgverzekering, door te shoppen voor de goedkoopste aanvullende verzekeringen. Maar er zijn nog veel meer keuzes op zorgverzekering-gebied, die je premie (in positieve zin) kunnen beïnvloeden. Daarmee kun je vaak flink besparen op je zorgverzekering. Maar het is wel even opletten geblazen!

Natura, restitutie, of een combinatie?
Waren een aantal jaren geleden de combinatiepolissen nog erg populair, ze worden nu steeds minder afgesloten. Een combinatiepolis is een mix van een natura- en een restitutieverzekering. Een naturaverzekering houdt in dat alleen bij bepaalde zorginstellingen (zoals ziekenhuizen en huisartsen) zorg kunt “afnemen”. Fijne is dat alles direct wordt betaald; je krijgt geen rekening onder je neus en hoeft ook niks voor te schieten. Bij een restitutie-zorgverzekering heb je veel meer vrije keus in de plaats van je behandeling. Hoewel restitutie- en combinatiepolissen nu nog beschikbaar zijn, gaat hier verandering in komen. Vanaf 2013 gaat de Nederlandse overheid een actief ontmoedigingsbeleid voeren om er voor te zorgen dat uiteindelijk iedereen een naturaverzekering heeft. Restitutieverzekeringen zouden de kosten van de zorg opjagen.

Collectief verzekeren of niet?
In 2012 was 67% van alle verzekerden collectief verzekerd, het overgrote deel daarvan met een naturapolis. De korting die je als collectief krijgt staat alleen al een paar jaar vast. Het zou daarom best kunnen zijn dat je met een niet-collectieve zorgverzekering goedkoper uit bent. Kijk en vergelijk daarom goed, zodat je in 2013 niet veel duurder uitbent dan nodig is!

40 miljoen bespaard door overstappen
In Nederland stapten Nederlanders samen voor 40 miljoen euro over van verzekering. Dat wil zeggen: samen bespaarden we 40 miljoen op onze verzekeringsuitgaven door over te stappen. Voor 2012 is de verwachting dat 1 miljoen Nederlanders van zorgverzekering gaat wisselen. Ga jij ook proberen te besparen op je zorgpremie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *