Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Behalve een financiering voor je huis krijg je ook te maken met een aantal verzekering. Sommige verzekeringen zijn verplicht andere zijn vooral handig om af te sluiten.

De opstalverzekering

Heb je voor het kopen van je huis een hypotheek afgesloten? Dan is een opstalverzekering verplicht. Met een opstalverzekering verzeker je je woning tegen allerlei soorten schade. Denk hierbij aan schade door brand, water, storm, diefstal of inbraak. Heb je een opstalverzekering, dan is je huis zelf verzekerd, maar ook alles wat daar zogenaamd aard- en nagelvast aan zit, zoals het sanitair van je badkamer, de keuken of een houten vloer als deze ook vast zit aan je huis (verlijmd, genageld of gespijkerd).

Koop je een appartement dan werkt dit net wat anders. De Vereniging van Eigenaren regelt dan de opstalverzekering voor het pand. Je betaalt maandelijks servicekosten aan de VvE waarvan onder andere de opstalverzekering en onderhoudskosten worden betaald.

Heb je veel extra geïnvesteerd in je appartement? Bijvoorbeeld een nieuwe keuken of luxe badkamer geplaatst en is je appartement daarmee meer waard dan de andere appartementen in het gebouw. Dan wordt dit helaas bij de meeste opstalverzekeringen van een VvE niet verzekerd. Het is dan verstandig om zelf nog een opstalverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Maar deze verzekering wordt wel vaak afgesloten. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in en rondom je huis tegen schade of diefstal. Denk aan apparatuur als tv, laptop, meubels en kleding.

De overlijdensrisicoverzekering

Een hypotheek ga je in aan voor een langere periode, vaak voor 30 jaar. In deze periode kan er van alles gebeuren dat van invloed kan zijn op je financiële leven. Jij of je partner kan komen te overlijden. Hoe zit het dan met de hypotheek? Veel banken stellen het daarom verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er een bedrag beschikbaar komt waarmee de hypotheek wordt afgelost of waarmee het inkomen voor voor langere tijd aangevuld kan worden. Zo kan jij of je partner de maandlasten blijven betalen. Er zijn verschillende vormen. Je kunt een vast bedrag (gelijkblijvend) verzekeren, maar dit bedrag kan ook dalen. Bijvoorbeeld omdat je ook een annuïtair dalende hypotheek hebt afgesloten. Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je maandelijks een vastgestelde premie.

Woonlastenverzekering

Je wilt er liever niet bij stil staan. Maar wat gebeurt er met je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt of je baan verliest? Kun je dan je woonlasten blijven betalen? Om te voorkomen dat je je hypotheek niet kunt betalen, kun je een woonlastenverzekering afsluiten. Je gebruikt de uitkering van de woonlastenverzekering dan om je woonlasten te betalen. Of het verstandig is om een woonlastenverzekering af te sluiten en voor welk bedrag is afhankelijk van je financiële situatie.

 

Het is belangrijk om je goed te laten adviseren over de verschillende verzekeringen. Wil je weten wat je moet verzekeren en welke verzekering het beste bij je past? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Woon je bijvoorbeeld in Eindhoven? Bezoek dan de hypotheekadviseur Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *