Je hebt genoeg keuze aan aanvullende autoverzekeringen. Zo heb je de inzittendenverzekering, pechhulp- en de rechtsbijstandsverzekering. Maar zijn die ook echt nodig? In dit artikel nemen we de inzittendenverzekering, pechhulp en rechtsbijstandsverzekering onder de loep zodat je makkelijk bepaalt of deze voor jou nodig zijn. Welke je uiteindelijk ook kiest, je autoverzekering vergelijken met aanvullende verzekering zorgt in ieder geval dat je niet te veel betaalt en een goede dekking hebt.

Inzittendenverzekering

Met een inzittendenverzekering krijg je direct materiële en letselschade vergoedt. De verzekeraar kijkt hierbij niet naar wie schuldig is. Ook als je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt, krijg je dus een vergoeding.

Soorten inzittendenverzekeringen

Je hebt twee verschillende soorten inzittendenverzekeringen, namelijk de schade inzittendenverzekering en de ongevallen inzittendenverzekering. Wat is het verschil?

  • De schade inzittendenverzekering keert een vergoeding uit voor de daadwerkelijk geleden schade én keert die vergoeding uit bij zowel materiële schade als bij letselschade.
  • De ongevallen inzittendenverzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit en keert alléén uit bij invaliditeit of overlijden.

De schade inzittendenverzekering is dus uitgebreider dan de ongevallen inzittendenverzekering. Mocht je interesse hebben in een inzittendenverzekering, dan heb je dus meer baat bij een schade inzittendenverzekering.

Inzittendenverzekering nodig?

Een inzittendenverzekering is niet per se nodig. Schade die een ander veroorzaakt claim je bij diegene zijn WA verzekering en letselschade bij je zorgverzekering.
Waarom bestaat de inzittendenverzekering dan? Allereerst is het een groot voordeel dat er niet naar de schuldvraag wordt gekeken. Dit maakt de afhandeling een stuk sneller. Bovendien heb je daardoor geen all risk verzekering nodig.
Ten tweede wordt letselschade vergoed. Hoewel je zorgverzekering dit ook doet, betaal je daarbij nog altijd een deel eigen risico. En misschien is het ongeluk ernstig genoeg dat je een langdurig revalidatietraject moet volgen. Deze kosten worden allemaal vergoed door de inzittendenverzekering.
Of een inzittendenverzekering nodig of overbodig is, ligt dus vooral aan jouw eigen voorkeuren. We kunnen het ons voorstellen dat de inzittendenverzekering je wat gemoedsrust geeft. Een ongeluk veroorzaakt niet alleen schade, maar ook stress. Dat je je op zo’n moment niet druk hoeft te maken over geld, is fijn.

Auto pechhulp

Radeloos langs de weg staan met pech is geen fijne gedachte. Daarom is er de pechhulpverzekering. Je belt je verzekeraar en zij komen je auto ter plekke maken of ze slepen hem naar de garage. Daarnaast regelen ze vervangend vervoer voor je zodat je veilig thuiskomt. En dit alles wordt vergoed.

Soorten pechhulp auto

Pechhulpverzekeringen komen in veel verschillende soorten:

  • Pechhulp bij je autoverzekering: deze zit inbegrepen bij je autoverzekering.
  • Losse pechhulpverzekering: er zijn verschillende pechhulpdiensten waarbij je los pechhulp af kunt sluiten.
  • Pechhulp on demand: via een app schakel je deze in en je zit dan niet vast aan een abonnement. Je betaalt alleen bij pech, maar er wordt minder vergoed.
  • Pechhulp reisverzekering: wil je in Nederland geen pechhulp, maar wel wanneer je op vakantie gaat? Dan sluit je pechhulp af via je reisverzekering.

De veel verschillende keuzes zijn fijn, omdat je zo gemakkelijker een pechhulpverzekering vindt die aan je wensen voldoet. Er bestaat echter ook het gevaar dat je jezelf per ongeluk dubbel verzekerd voor pechhulp. Ben je bijvoorbeeld lid van ANWB Wegenwacht, dan hoef je geen pechhulp af te sluiten bij je auto- of reisverzekering.

Auto pechhulp nodig?

Nu de grote vraag: is pechhulp nodig? In de volgende situaties komt een pechhulpverzekering van pas:

  • Wanneer je veel rijdt ver van huis
  • Op autovakantie
  • Met een spiksplinternieuwe auto waarbij fabrieksfouten nog niet bekend zijn

Let bij de laatste op of de dealer je een mobiliteits- of doorrijdgarantie geeft. Dit is in principe hetzelfde als een pechhulpverzekering en geldt een aantal jaar na de aankoop. Krijg je deze garantie, dan heb je geen aanvullende pechhulp nodig.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering auto helpt je met het verhalen van schade en biedt hulp bij juridische conflicten. Dit scheelt je veel stress en moeite. Veel mensen denken echter pas aan een rechtsbijstandverzekering wanneer het te laat is en al zijn betrokken bij een rechtszaak.

Soorten rechtsbijstandverzekering

Je hebt verschillende soorten rechtsbijstand voor verschillende situaties. Je hebt bijvoorbeeld rechtsbijstand consument, wonen of inkomen. In dit artikel kijken we puur en alleen naar de rechtsbijstand verkeer.
Een rechtsbijstandverzekering is af te sluiten via je autoverzekering of los bij een verzekeringsmaatschappij. Let op dat je jezelf niet per ongeluk dubbel verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering nodig?

In bepaalde situaties is het geen overbodige luxe om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Hoe meer je rijdt, des te meer kans je hebt op een ongeluk en juridische conflicten.
Kijk ook naar je vermogenspositie. Heb je genoeg geld om eventuele juridische kosten zelf te betalen? Een rechtsbijstandverzekering kost je misschien 200 euro per jaar. Het uurloon van een advocaat alleen al ligt hoger. Mocht je ooit in een conflict terecht komen, scheelt een rechtsbijstandverzekering je dus in de kosten.

Aanvullende autoverzekering nodig of niet?

Het ligt dus vooral aan jouw eigen wensen en situatie of een aanvullende autoverzekering afsluiten nodig of overbodig is. Ze geven vooral gemoedsrust en maken vervelende situaties een stuk gemakkelijker. Als je ervoor kiest een inzittendenverzekering, pechhulpverzekering of rechtsbijstandverzekering af te sluiten, zorg dan in ieder geval dat je goed dekkingen en premies vergelijkt. Zo bescherm je jezelf tegen een te hoge premie en tegen onderverzekerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *