
Je hebt een mooie verre reis gepland. Echt iets om naartoe te leven! Er zijn veel zaken waar je aan moet denken, zoals het boeken van accommodaties en het inpakken van de juiste bagage. Maar ook zeker niet onbelangrijk: heb je vaccinaties nodig? Als je bijvoorbeeld naar Bali, Thailand of Zuid-Afrika gaat, is de kans groot dat je een aantal inentingen nodig hebt. Helaas worden deze prijzige prikjes niet standaard vergoed. Met de juiste aanvullende zorgverzekering bespaar je gelukkig veel geld.
Voorkom exotische verrassingen
Niets is vervelender dan ziek worden tijdens je vakantie. In sommige gevallen kan dit zelfs heel gevaarlijk zijn. Goede voorzorgsmaatregelen zoals vaccinaties zijn dan ook onmisbaar. Bij een vaccinatie krijg je (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht. Je lichaam maakt vervolgens antistoffen aan, waardoor je de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van hebt.
Of je vaccinaties nodig hebt, is afhankelijk van je vakantiebestemming. Vooral in Landen in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika komen er infectieziektes voor waar je je van te voren je tegen kunt laten inenten. Vaak is in deze landen de hygiëne niet optimaal, waardoor de kans op ziektes toeneemt. Omdat we hier vaak niet tegen bestand zijn, zijn vaccinaties erg belangrijk.
Een aantal ziektes waar je je tegen kunt inenten zijn bijvoorbeeld:
- Hepatitis A
- Hepatitis B
- DTP
- rabiës
- buiktyfus
- difterie
Sommige van deze inentingen hebben een levenslange werking. Voor andere vaccinaties geldt dat je deze na een bepaalde periode opnieuw moet halen.
Op naar huisarts of GGD
Als je op vakantie gaat naar een gebied met gezondheidsrisico’s, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of met de GGD. Je huisarts of een specialist van de GGD vraagt je waar je heen gaat op vakantie en wanneer je vertrekt. Vervolgens wordt er een risico-inschatting gemaakt en krijg je een advies. Sommige vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden, zoals de inenting tegen Rabiës (hondsdolheid). Ben je bijvoorbeeld van plan om orang-oetans te bekijken in de jungle? Dan kan het raadzaam zijn om je tegen Rabiës te laten inenten.
Zodra je weet welke vaccinaties je nodig hebt, maak je een afspraak bij de GGD, of op een andere locatie waar de reisprikken gegeven worden. Zo kun je bijvoorbeeld ook terecht bij een regionaal vaccinatiebureau.
Een vaccinatie bij een regionaal vaccinatiebureau of bij de huisarts halen? Let er dan op dat zij zijn aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Dan hebben zij namelijk de beschikking over de meest actuele informatie. Niet elke huisarts heeft zo’n abonnement.
Heb je weinig tijd om zelf op pad te gaan? Het is vaak ook mogelijk om reisvaccinaties thuis te laten uitvoeren door een deskundige arts. Je kunt dan zelf aangeven wanneer dit jou het beste uitkomt. Let wel op: sommige zorgverzekeraars geven alleen een vergoeding als je de vaccinatie bij bijvoorbeeld de GGD haalt.
Verzekerd voor vaccinaties
De kosten voor vaccinaties variëren per ziekte. In veel risicogebieden moet je je tegen meerdere ziektes inenten, waardoor de kosten aardig kunnen oplopen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Thailand? Dan kan het maar zo dat je wel een paar honderd euro lichter bent na de benodigde prikjes. Voor een overzicht van de tarieven kan je terecht op de website van de GGD.
Vaccinaties maken geen deel uit van het basispakket van zorgverzekeraars. Wel kun je je hier aanvullend voor laten verzekeren. Dit kan je geld besparen, maar in sommige gevallen ben je juist goedkoper uit door het zelf te betalen. Heb je bijvoorbeeld maar één of twee vaccinaties nodig? Dan kan het voordeliger zijn om dit zelf te betalen, in plaats van hier een jaar lang premie voor te betalen.
Ga je aankomend jaar pas op reis en overweeg je over te stappen op een andere zorgverzekering? Dan is je zorgverzekering vergelijken een slimme keuze. In dit overzicht van vergoedingen voor vaccinaties kun je precies zien welke verzekeraars wat vergoeden. Let bij het maken van je keuze ook goed op de hoogte van de maandelijkse premie en de dekking. De dekking is namelijk niet altijd 100 procent: sommige verzekeraars vergoeden alleen vaccinaties voor een beperkt aantal ziektes.
Denk ook aan malariapillen
Naast vaccinaties in de vorm van een prik, bestaan er tegen sommige tropische ziektes ook pillen. Malariapillen zijn hier een bekend voorbeeld van. Malaria komt voor in landen als Brazilië, Cambodja, Ecuador en India. Het advies voor bescherming tegen malaria is per land verschillend. Zo wordt in sommige gevallen aangeraden om de pillen preventief te slikken voor en tijdens de reis. In andere gevallen (gebieden met een minder groot risico) kan het advies zijn om de pillen pas te nemen als er daadwerkelijk symptomen van de ziekte optreden.
Je aanvullende zorgverzekering vergoedt in sommige gevallen malariapillen. Wel is het zo dat sommige verzekeraars de geneesmiddelen alleen vergoeden als je deze bij eFarma (een online apotheek) bestelt.