Ga je binnenkort een nieuwe auto kopen? Goed begin van het jaar! Je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken. Wij helpen je er graag bij met een handige checklist. Deze lijst met zes aandachtspunten zorgt ervoor dat je auto kiest die écht bij je past.

 1. Bereken de autokosten

Een auto brengt verschillende uitgaven met zich mee. Bijvoorbeeld wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof of een parkeerplaats. En natuurlijk de verplichte autoverzekering. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie wordt. Ook de grootte van de auto bepaalt hoeveel premie je betaalt. Breng eerst deze kosten in kaart en maak daarna je definitieve keuze. Zo weet je ook direct of je de auto van je voorkeur, echt kunt en wilt betalen.

 

 1. Bedenk of je een schone en zuinige auto wilt

Met een schone en zuinige auto draag je bij aan een beter milieu. Een schone bolide stoot weinig schadelijke stoffen uit, zoals CO2. En een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. Hoe schoon en zuinig een auto is, staat op het energielabel. Dat vertelt je onder andere:

 • wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
 • hoeveel brandstof de auto verbruikt;
 • de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
 • de CO2-uitstoot in gram per kilometer.

 

Goed om te weten: voor een schone en zuinige auto betaal je ook minder belasting.

 

 1. Kies een brandstof

Op welke brandstofsoort je auto moet rijden, ligt eraan hoe zuinig en schoon je auto moet zijn (zie hierboven). Maar ook hoeveel kilometers je met de auto verwacht te maken. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto, maar is voor langere afstanden misschien minder handig. Want de accu moet je om de zoveel tijd opladen.

 

Ga je voor een niet-elektrische auto? Dan zijn er verschillende brandstoffen om uit te kiezen. Benzine, diesel en LPG ken je waarschijnlijk wel. Maar hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:

 • De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
 • Voor een benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
 • De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is uiteindelijk wel goedkoper dan een auto op diesel of benzine.
 • LPG is minder schadelijker voor het milieu dan benzine of diesel.
 • Rijd je regelmatig met een caravan? Dan is een dieselmotor interessant. Die heeft namelijk meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.

Wil je graag de voordelen van een elektrische auto, maar net zo ver kunnen rijden als met benzine, diesel of LPG? Dan is de hybride auto een oplossing. Die heeft een elektromotor én een motor op brandstof. Let wel op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te behandelen, waardoor de belastingvoordelen vermindert zijn. Want uiteindelijk rijden deze auto’s maar een beperkt aantal kilometers elektrisch.

 

 1. Check de veiligheidsvoorzieningen van de auto

Nieuwe auto’s hebben allerlei veiligheidsmaatregelen. Vraag naar de standaarduitrusting van de uitvoering die je hebt gekozen. Ook kun je zelf, tijdens de proefrit, letten op:

 • airbags
 • anti-whiplash hoofdsteunen
 • kreukelzones
 • aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
 • het zicht
 • stuurbekrachtiging
 • ergonomische zitpositie
 1. Denk na hoeveel ruimte en zitplaatsen je nodig hebt

Zit je vaak alleen of met z’n tweeën in de auto? Dan is misschien een tweedeurscoupé al wat voor jou. Wil je meer mensen of veel bagage kunnen vervoeren? Kijk dan naar een vierdeurs sedan, een stationwagen of zelfs een MPV.

 

Tip: een grotere auto verbruikt meer brandstof en weegt meer. Dat betekent ook dat je meer wegenbelasting en een hogere premie voor je autoverzekering betaalt.

 

 1. Bedenk of je een hoge instaphoogte wilt

Auto’s met een hoge instap zijn vooral populair bij senioren, mensen met rugklachten of lange mensen. Maar ook voor ouders van jonge kinderen is het prettig, omdat ze niet zo diep hoeven te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels.

 

Checklist afgevinkt? Ga proefrijden!

Check, check en check? Dan is het tijd voor het maken van proefritten. Want een nieuwe auto is een flinke aankoop, waarschijnlijk een van de grotere in je leven. Neem rustig de tijd om langs verschillende dealers te gaan en maak meerdere proefritten aan de hand van je checklist.
Auto gekozen? Prijzen vergelijken en onderhandelen

Heb je een keuze gemaakt? Onderhandel dan altijd over de prijs. Het maakt daarbij niet uit of je de auto bij de merkdealer koopt of op internet. En of je wel of geen auto inruilt. Tip: neem als richtlijn voor onderhandelingen 4 tot 8 procent van de catalogusprijs. Lukt het niet om wat van de vraagprijs af te krijgen? Dan kun je ook onderhandelen over gratis extra opties en accessoires. Ruil je je huidige auto in? Laat deze dan eerst even taxeren, voordat je gaat afdingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *