Het zorgseizoen van 2017, waar wij het in ons vorige blogartikel over hadden, is bijna ten einde gekomen. Voor wie dit een compleet onbekend begrip is: het zorgseizoen bestaat uit de laatste zes weken van het jaar waarin veel mensen overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. Met nog drie dagen om over te stappen, willen wij een speciale groep voorzien van nuttige informatie: mensen die gaan scheiden.

Eigen of gezamenlijke zorgpolis

Wanneer jij en je (ex-)partner allebei een eigen zorgpolis hebben, hoeft er niet al te veel te gebeuren. Je behoudt dan immers gewoon je eigen verzekering. Wanneer jij of je (ex-)partner verhuist wordt de adreswijziging die je doorgeeft bij de gemeente dan ook automatisch aan je zorgverzekeraar doorgegeven.

Echter is het vaak zo dat partners gezamenlijk een zorgverzekering afsluiten. Het is namelijk praktisch om alle zaken met één en dezelfde zorgverzekering te regelen. In dit geval moet de hoofdverzekerde (de persoon die de verzekering op zijn of haar naam heeft staan) doorgeven aan de zorgverzekeraar dat jullie gaan scheiden. Hierna wordt de zorgverzekering van de ex-partner stopgezet en stapt hij of zij over naar een andere zorgverzekeraar. Voor de hoofdverzekerde is overstappen op dat moment niet mogelijk. Om te voorkomen dat jij of je ex onverzekerd raakt dient de medeverzekerde gelijk of in ieder geval zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering.

Echtscheiding met kinderen

Uit elkaar gaan is vaak nog moeilijker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. In veel gevallen staan ook de kinderen op de gezamenlijke zorgpolis. Bij een scheiding dienen de kinderen bij één van de ouders op de polis te worden bijgeschreven. Immers mag een kind niet over twee zorgverzekeringen beschikken. Vaak wordt het kind in zo´n situatie bijgeschreven op de zorgpolis van de verzorgende ouder.

Kinderen worden nog gratis meeverzekerd en voor kinderen onder de 18 jaar geldt geen eigen risico. Het bijschrijven van de kinderen op je eigen polis of die van je (ex-)partner kan vaak online of via de telefoon worden geregeld.
Voor meer informatie over het zelf regelen van jouw scheiding, neem een kijkje op Uitelkaar.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *