Ken je het gevoel dat je alle vrije tijd besteed aan het vinden van een nieuwe woning? Je kijkt in de krantjes of op internet of er een leuk huis of appartement beschikbaar is in de buurt. Daarnaast heb je ook al enkele woningen bezocht waarvoor je in aanmerking komt. Dan heb je uiteindelijk de juiste match gevonden en ga je zo snel mogelijk aan de slag om het huis rond te krijgen. Je tekent het koopcontract en gaat naar de bank voor een hypotheekaanvraag. Eenmaal akkoord wordt er gevraagd of je ook al een opstalverzekering hebt afgesloten. Tot jouw grote schrik heb je dit nog niet gedaan en daar baal je behoorlijk van. In dit artikel lees je waarom een opstalverzekering belangrijk is om af te sluiten.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt de schade tegen brand , natuurgeweld of bij diefstal. Het betreft niet de schade aan de spullen, maar aan de onderdelen van het huis zelf, bijvoorbeeld:

  • Het dak
  • De vloer
  • Raamkozijnen
  • Badkamer
  • Keuken

Deze onderdelen kunnen enkel verwijderd worden uit de woning wanneer deze worden gesloopt.

Hoeveel is een opstalverzekering waard?

Om een opstalverzekering af te sluiten dient er eerst een waarde te worden vastgesteld. De waarde betreft de herbouwwaarde van de woning. Dus het totaalbedrag om de woning opnieuw te bouwen in de huidige staat. De waarde wordt vastgesteld met een herbouwwaardemeter die de verzekeraar bij zich heeft. Tijdens de taxatie van het huis worden alle onderdelen meegenomen, behalve de fundering. Vaak wordt er een vast bedrag gehanteerd om jouw woning te verzekeren. Op voorhand is het dus niet te zeggen hoeveel de opstalverzekering zal uitpakken voor jouw woning.

Zijn opstalverzekeringen verplicht?

Indien je een koopwoning hebt, worden opstalverzekeringen verplicht gesteld door de bank. Jouw huis is namelijk het onderpand voor de hypotheek. De kans is namelijk aanwezig dat jouw huis wordt getroffen door brand, inbraak of natuurgeweld, waardoor er schade wordt toegediend. Echter is de opstalverzekering pas geldig wanneer de waarde is daarvan is vastgesteld en goedgekeurd.

Opstalverzekeringen voor appartementen

Voor appartementen gelden andere regelingen als je een opstalverzekering af wil sluiten. Ten eerste word je lid van de Vereniging voor Eigenaren. Vervolgens stort je maandelijks een vast bedrag dat geldt voor de onderhoud van het appartementencomplex. Dit geldt dan vanaf nu als jouw opstalverzekering. Via een eigen polis zou je ook een extra dekking kunnen afsluiten voor jouw eigen woning.

Opstalverzekeringen vergelijken

Nu heb je een idee wat een opstalverzekering is en waarvoor het dient. Dan wordt het nu tijd dat je er één gaat afsluiten. Tegenwoordig zijn er vele partijen die ze aanbieden. Door op voorhand opstalverzekeringen te vergelijken kun je deze aanbieders naast elkaar leggen om het aanbod goed te bekijken. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel gaat betalen en dat je de juiste keuze gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *