Na jaren door te hebben gebracht in je ouderlijk huis is het eindelijk zo ver; Je gaat op kamers. Als nieuwe kamer eigenaar zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken. Als student ben je niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten maar uiteraard is het verstandig om dit wel te doen. Inboedel betekent alle roerende zaken in je kamer. Onder verzekeraars zijn dit alle spullen die niet vastzitten in je kamer zoals je laptop, bank, je kleding en je schoolboeken. Met een inboedelverzekering zijn deze verzekerd tegen verschillende schadeposten, zoals waterschade, brandschade en schade door diefstal. Hieronder wat tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering voor studenten.

De collectieve studenten inboedelverzekering

Als student kom je vaak terecht in een huis met meerdere studentenkamers. Sommige studentenhuizen hebben dan ook een collectieve studenten inboedelverzekering. Dit betekent dat een hele groep, in dit geval jouw studentenhuis, tegelijk verzekerd is. Vraag dus ook zeker aan je huisbaas of er al een collectieve inboedelverzekering in jouw huis is waar jij als nieuwe huurder onder valt. Als dit niet het geval is kan je zelf een collectieve inboedelverzekering afsluiten. Er zijn talloze verzekeraars die deze verzekeringen aanbieden. Het voordeligste is vaak om dit bij je bank te doen of bij de verzekeraar waar je al meerdere verzekeringen hebt lopen. Hou ook rekening met eventuele pakket- en studentenkortingen, dit kan je een hoop geld schelen. 

Dekkings-categorieën 

Voor elke studenten inboedelverzekering zijn er verschillende dekkings categorieën. De uitgebreide inboedelverzekering is een basis inboedelverzekering. Deze verzekering dekt onder andere brand-, bliksem-, storm-, water- en ontploffingsschade.

De extra uitgebreide inboedelverzekering voor studenten dekt naast de bovenstaande schades bijvoorbeeld ook de schade aan de inhoud van je ijskast of vriezer als bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen.  

Dan heb je nog de all-risk inboedelverzekering voor studenten. Deze dekt alle mogelijke schades aan je inboedel behalve de uitsluitingen die in de voorwaardes van de inboedelverzekering zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan schades overstromingen of aardbevingen.

Kijk altijd wat jij persoonlijk nodig hebt qua inboedelverzekering. De prijs tussen bepaalde inboedelverzekeringen loopt behoorlijk uiteen. 

Diefstal

Een studentenkamer is vaak ‘inbraakgevoelig’. Veel verzekeraars hanteren dan ook een binnenbraak clausule voor inboedelverzekeringen voor studenten die op kamers wonen. Dit betekent dat schade en verlies door vandalisme of diefstal alleen wordt gedekt als er sporen zijn van braak aan de kamer. Schade wordt dus niet gedekt als er alleen sprake is van braakschade aan bijvoorbeeld de deur van het gezamenlijk huis. Een slot op je deur is dus ook geen overbodige luxe. 

Een inboedelverzekering voor studenten is vaak een goed idee. Neem dan ook je tijd in het uitkiezen van de juiste. Met zo veel verzekeraars is er keuze genoeg en er zit er vast een tussen die voldoet aan jouw eisen en budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *