Een van de meest vervelende vormen van schade in huis, is waterschade. Waterschade ontstaat onder meer als gevolg van lekkende leidingen, waarbij het vrijgekomen water langzaamaan in muren en vloeren kan trekken. Vaak ziet u hier schimmelplekken ontstaan, die erg lastig te verhelpen zijn en vaak niet (volledig) worden gedekt door uw verzekeringsmaatschappij. Het kost maanden om de volledige waterschade bij een lekkage te verhelpen, waardoor u de kans op een lekkage zo goed mogelijk moet zien te voorkomen. Een loodgieter kan u helpen bij het verkleinen van de kans op een lekkage in huis, door uw leidingen eens in de zoveel tijd na te lopen. Hierbij kunt u kapotte leidingen laten repareren, zodat de al ontstane waterschade niet verder uit zal breiden.

Het ontstaan van een lekkende leiding

Leidingen kunnen om verschillende redenen gaan lekken. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat leidingen niet op de juiste wijze op elkaar aansluiten, waardoor er speling ontstaat tussen twee leidingstukken. Het water wat door de leidingen stroomt kan nu heel eenvoudig via deze speling uit de leidingen sijpelen en langzaamaan in muren en vloeren trekken. Om dit te voorkomen is het sterk aan te raden om het leggen van leidingen altijd uit te besteden aan een loodgieter, die gespecialiseerd is in het leggen of verleggen van leidingen. De speling tussen leidingen kan op die manier voorkomen worden.

Ook kan een leiding springen, als er sprake is van vorst in de grond. Zodra het water in een leiding stil komt te staan zal dit door de vorst uitzetten, met een gesprongen leiding tot gevolg. In dit geval moet de leiding vaak volledig vervangen worden om de lekkage te verhelpen. Soms volstaat een rubberen ringetje die om een leiding kan worden geschoven.

Onderhouden van leidingen

Om de kans op lekkende leidingen in uw woning te minimaliseren, is het sterk aan te bevelen om uw leidingen eens in de zoveel tijd je laten onderhouden door een loodgieter. Een loodgieter loopt de leidingen hierbij na op beginnende slijtage, bijvoorbeeld in de vorm van een beginnende speling rond een aansluiting of kleine beschadigingen door scherpe voorwerpen. Waar nodig, zal een loodgieter de kapotte leidingen direct voor u repareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *